Tévhitek

Annyi mendemonda kering a havivérzésről! Összegyűjtöttünk néhányat. Lássuk, tudod-e, hogy melyik igaz és melyik nem!

„Ha tamponnal úszom, a vér belefolyhat a vízbe.” Tévedés!
Nem kell aggódnod a szivárgás miatt, mert a menstruációs folyadékot a tampon még a hüvely belsejében magába szívja. Helyezz be egy új tampont úszás előtt, és ha végeztél, cseréld ki.

„Ha tamponnal sportolok, kicsúszhat a hüvelyemből.” Tévedés!
Tamponhasználat közben bármilyen testmozgást végezhetsz. A tampon megduzzad, és futás vagy labdajáték közben is felveszi a hüvelyed alakját.

„Menzesz alatt bármit sportolhatok” Így igaz!
Ha a vérzés erősségének megfelelő tampont használsz, akkor a hónap bármelyik napján bátran sportolhatsz. A tampon a hüvelyben marad, és még testmozgás közben sem fogsz átázni. Fontos azonban, hogy mindenképp cseréld ki, ha már megtelt, vagy ha már 8 órája használod.  Mindig a vérzés erősségének megfelelő tampont használj!  A sport kiválóan alkalmas arra, hogy ellazítson, és segíthet megakadályozni a fájdalmas hasgörcsök kialakulását.

„12 éven aluli lányok nem használhatnak tampont.” Tévedés!
Ha már megjött a havivérzésed, használhatsz tampont. Az o.b.® ProComfort™ Mini tampon például kifejezetten fiatal lányoknak való. Keskeny feje, karcsú formája és selymesen sima SilkTouch™ borítása valóban megkönnyíti a felhelyezést.

„Szűz lányok is használhatnak tampont.” Így igaz!
A szűzhártya (amely a hüvelynyílás alsó részén található) a hormonális változások hatására még az első havivérzésed előtt puha, rugalmas redővé alakul. Éppen ezért nyugodtan használhatsz kisebb méretű tampont, mint amilyen például az o.b.® ProComfort™ Mini és Light Days, még akkor is, ha szűz vagy. Az o.b.® ProComfort™ Mini tampont kifejezetten könnyű felhelyezni.

„Előfordulhat, hogy nem találom a kihúzószálat, és ezért nem tudom eltávolítani a tampont.” Tévedés!
A tamponokat kifejezetten úgy tervezték, hogy a kihúzószál mindig a testen kívül maradjon – így a tampon nem tud elveszni. Az o.b.® tamponok a legmagasabb minőségi követelményeknek megfelelően készülnek, és a fejlesztéssorán ügyeltek arra, hogy a kihúzószál erősen rögzüljön a tamponhoz. A tamponokat a gyártás minden fázisában ellenőrizzük, hogy a boltok polcaira kizárólag kiváló minőségű termékek kerüljenek. Ha biztos akarsz lenni abban, hogy a kihúzószál nem szakad le a tamponról, előbb húzd meg erősen, mielőtt felhelyeznéd a tampont. Meglátod, milyen erősen rögzített a kihúzószál a tamponhoz!

„A tampon beszorulhat vagy eltűnhet.” Tévedés!
A tampon pontosan illik oda, ahová tervezték, és hidd el, innen nem tud elvándorolni! A tampon nem tud bejutni a méhbe. A méhnyak túl szűk ahhoz, hogy egy tampon átjuthasson rajta. A tampon beszorulni sem tud. Ha úgy érzed, hogy a tampon meg se moccan, amikor meghúzod a kihúzószálat, az valószínűleg azért van, mert még korai tampont cserélni. Az is lehet, hogy nagyon rágörcsölsz a dologra, és el kéne lazulnod. 

„A tampont olyan mélyre fel lehet helyezni, hogy utána sosem találod meg.” Tévedés!
Ez két okból is lehetetlen. Először is, a tampon kihúzószála olyan hosszú, hogy a felhelyezés után is látható a vége. Másodszor pedig, a tampon nem juthat be a méhbe, mert a méhnyak ehhez túlságosan szűk.

„Minimum 4 óránként tampont kell cserélni, különben baj lesz.” Tévedés!
Tampont a vérzés erősségétől függően 3–6 óránként kell cserélni. A menzesz első pár napján, amikor a vérzés erősebb, gyakrabban kell cserélni, mint a gyengébb napokon. Mindig a vérzés erősségének megfelelő tampont használj!  Tampont éjszakára is használhatsz. Ne feledd, hogy feltétlenül cseréld ki a tampont, ha már 8 órája bent van. Ha igazi álomszuszék vagy, ezt mindenképpen tartsd észben, ha tampont használsz! 

„Éjszakára is használhatok tampont.” Így igaz!
Gond nélkül használhatsz tampont egész éjszaka. Csak arra ügyelj, hogy közvetlenül lefekvés előtt tegyél be egy új tampont, majd ébredés után azonnal vedd ki. Mindig a vérzés erősségének megfelelő tampont használj! Fontos, hogy feltétlenül tampont kell cserélned, ha már 8 órája bent van. Vagyis ha igazi álomszuszék vagy, ezt mindenképp tartsd észben, ha tampont használsz.

„Nem szabad a menzesz minden napján tampont használni. A testemnek jót tesz, ha egy kis szünetet tartok.” Tévedés!
A tampon összhangban van a testeddel, vagyis nincs szükség arra, hogy szünetet tarts a használatában. Fontos azonban, hogy a vérzésed erősségének megfelelő tampont válassz, és cseréld ki, amikor megtelt, vagy ha már 8 órája bent van.

„Már az első menzeszem előtt kipróbálhatom, hogyan kell felhelyezni a tampont.” Tévedés!
Mindenképp várnod kell az első havivérzésig, mielőtt kipróbálnád a tampont. Ennek több oka van. Az egyik, hogy a szűzhártya (amely a hüvelynyílás alsó részén található) még nem feltétlenül alkalmas erre – csak az első havivérzés előtt nem sokkal válik puhává és rugalmassá a hormonok hatására. Másodszor, a menstruációs folyadék teszi lehetővé a tampon felhelyezését és eltávolítását, illetve maga a tampon is ettől dagad meg. Enélkül valószínűleg túl száraz a hüvelyed, és a felhelyezés is kellemetlen lesz.

„Tinik nem használhatnak tampont, mert a testük még nem áll készen rá.” Tévedés!
Ha már megjött a havivérzésed, innentől használhatsz tampont. Az elején érdemes kisebb tamponokat választani, mint amilyen például az o.b.® ProComfort Mini és Light Days. Az o.b.® ProComfort Mini tampont kifejezetten könnyű felhelyezni.

„A tampon elzárja a menstruációs vér útját.” Tévedés!
A tampon nem zárja el a menstruációs vér útját, hanem felszívja és a belsejébe vezeti a nedvességet, amíg meg nem telik. Ha a tampon már nem tud több folyadékot felszívni, az áttszivárog rajta.

„Minden vécézéskor tampont kell cserélnem.” Tévedés!
Nem kell minden vécézéskor tampont cserélned. A hüvely, a húgycső és a végbél más-más szervrendszer része, és mindegyiknek külön nyílása van. Csak a vérzés erősségétől függ, hogy milyen gyakran kell tampont cserélned. Ezt úgy ellenőrizheted, hogy óvatosan meghúzod a kihúzószálat. Ha a tampon könnyen elmozdul, akkor már teleszívta magát, és ideje kicserélni. Ha nem, hagyd bent, és kicsit később nézd meg újra (de legkésőbb a felhelyezéstől számított 8 óra múlva távolítsd el). 

„Egy tampon túl kicsi ahhoz, hogy megfelelő védelmet nyújtson.” Tévedés!
A tamponok ugyan kicsik, ám rendkívül jó nedvszívó képességű szálakból készülnek. Ezek a szálak a tampon belsejébe vezetik és ott tartják a nedvességet, amíg ki nem cseréled a tampont. Keresd meg magadnak a megfelelő nedvszívó képességű tampont, de ne feledd: a menzesz elején és végén különböző méretű tamponra lehet szükséged. Mindig a vérzés erősségének megfelelő tampont használj! A legjobb, ha az o.b.® ProComfort™ Minivel kezded – ezt a tampont a legkönnyebb felhelyezni. Amikor erősebb a vérzésed, próbáld ki az o.b.® ProComfort™ Normal tampont, a megnyugtatóbb védelem érdekében.

„Mivel tini vagyok, csak a legkisebb méretek jöhetnek szóba.” Tévedés!
Mindenképpen a legkisebb mérettel – például az o.b.® ProComfort™ Minivel – érdemes kezdeni, mert kezdőként a kis tamponokat a legkönnyebb felhelyezni és eltávolítani. Ám a tampon kiválasztásánál a vérzés erőssége számít.  A vérzés többnyire a menzesz első napjain erősebb, ezért ilyenkor olyan tamponra van szükséged, ami biztonságot nyújt, és szárazon tart. Próbáld ki az o.b.® ProComfort™ Normal tampont, a megnyugtatóbb védelem érdekében Azt javasoljuk, hogy mindig a vérzésed erősségének megfelelő tampont használj. A tamponok nedvszívó képességét a csomagoláson található csepp szimbólum jelöli.

„Használat közben nem lehet érezni a tampont.” Így igaz!
A jól felhelyezett tampont egyáltalán nem lehet érezni. Ha ülés vagy hajlás közben érzed a tampont, akkor nem helyezted elég mélyre.