Mi a menstruáció?

A menstruáció egy teljesen természetes folyamat, és egyúttal a nővé válás jele. Sokféle névvel illetik: havi ciklus, havivérzés, menstruáció, menzesz, havibaj, „azok a nehéz napok”, de mindegyik név ugyanarra a természetes folyamatra utal! Ide kattintva megtudhatod, mi történik a testedben a menstruációs ciklus során.

Amikor a tested készen áll rá, a nemi hormonok hatására körülbelül négyhetente megérik egy petesejt az egyik petefészekben. Az érett petesejt elhagyja a petefészket (ezt hívjuk peteérésnek), és a petevezetéken át megindul a méh felé.

A folyamat 3-4 napig tart. A méh ekkor már készen áll a megtermékenyült petesejt fogadására: a méhet bélelő szövet (a méhnyálkahártya) mirigyes szövete megvastagszik, vérerekben gazdaggá válik, és készen áll az embrió befogadására. Ha a petesejt nem termékenyül meg, a méhnyálkahártya felső rétege leválik. Erre nagyjából a peteérés után két héttel kerül sor, és ez okozza a menstruációnak nevezett vérzést. A vér és a méh szövetei kiürülnek a méhből, és a méhnyakon keresztül a hüvelybe jutnak.