Mit kell tudni a havi ciklusról?

A havivérzés hamarosan olyan természetessé válik számodra, mint a lélegzetvétel. Itt sok mindent megtudhatsz a havi ciklusról, ami a menstruációhoz vezet, valamint arról, hogy mi történik két havivérzés között.
 

Mi a menstruációs ciklus?

Két menstruációs ciklus között nagyjából egy hónap telik el, ezért is nevezik „menstruációs ciklusnak” (a szó a latin hónap, azaz mensis szóból ered.) Azért, hogy könnyebb legyen követni a ciklusokat, és az orvosnak vagy a nőgyógyásznak is egyszerűbb dolga legyen, a vérzés első napját szoktuk a ciklus első napjának tekinteni. Sok esetben a vérzés az egyetlen dolog, amit a testedben zajló havi változásokból észreveszel – a színfalak mögött azonban rengeteg minden történik!

Ez az animáció bemutatja, pontosan mi zajlik le a menstruációs ciklus alatt. Az animációt egyben is lejátszhatod, de az érdeklődésednek megfelelő témakört is kiválaszthatod.
 

 

 


 

 

 

Hány nap telik el két menstruációs ciklus között?

Egy petesejt nagyjából négyhetente érik meg a két petefészek valamelyikében.
Ez csak hozzávetőleges szám – minden lánynak egyedi a menstruációs ciklusa! A ciklusok időnként hosszabbak, néha pedig rövidebbek. Az alábbi példák azt szemléltetik, hogy mennyire eltérhetnek egymástól a menstruációs ciklusok. Az első ciklus 28 napos, ami átlagosnak tekinthető. A második, 33 napos ciklus nyilvánvalóan hosszabb, de még mindig normálisnak számít. Ne feledd, hogy a termékeny napok száma és a peteérési idő mindkét menstruációs ciklust szemléltető illusztráción csupán hozzávetőleges. Ha tudni szeretnéd, mi történik a ciklus napjain, nézd meg a képet.
 

  

Mit tegyek, ha rendszertelen a menzeszem?

Gyakran megesik, hogy az első havi ciklusok rendszertelenek. Nem kell kétségbe esni, ha a havivérzésed nem akkor kezdődik, amikor számítottál rá. Van, akinél évekbe telik, mire beáll a hormonális egyensúly, és rendszeressé válik a havi ciklus! Egyéb tényezők mellett az étkezési szokásaid, a stressz és az utazás is felboríthatják a ciklusodat.

Ha nagyon aggódsz a rendszertelen menstruáció miatt, vagy szeretnél többet tudni a témáról, beszélj az orvosoddal!
 

A legfontosabb információk a menstruációról: mi ez, mennyi ideig tart, mennyi vér távozik a szervezetből, és milyen erős vérzésre számíthatsz.

Mi a menstruáció? A menstruáció során a hüvelyből távozó folyadék egyáltalán nem csak vérből áll. Hüvelyváladékot és leváló méhnyálkahártyát is tartalmaz. A menstruációs folyadék színe változó, a pirostól a sötétbarnáig sokféle árnyalatú lehet.

Mennyi ideig tart a menstruáció? A menstruáció rendszerint 3–7 napig tart. Fontos tudnod, hogy a menstruáció hossza egyénenként eltér, így a menzesszel kapcsolatban nem lehet kijelenteni, hogy ez vagy az a „normális”!

Mennyi vért veszítünk? A menstruációval kapcsolatos többi jelenséghez hasonlóan a vér és a folyadékkal távozó szövet mennyisége is rendkívül változó lehet. A havivérzés során körülbelül 65 ml-nyi menstruációs folyadék távozik a szervezetből, ami csupán egy fél teáscsészényi vagy 1/3 pohárnyi mennyiség! Ugye, hogy így már nem is tűnik olyan soknak?
 

Melyek a menstruációs ciklus legnehezebb napjai?

Tapasztalni fogod, hogy a vérzésed hol erősebb, hol gyengébb a menstruáció során. A menzesz elején többnyire erősebb: az első 2-3 napon a menstruációs folyadék mintegy kétharmada kiürül a szervezetből. A menzesz végé felé a vérzés enyhül, ezeken a napokon távozik a vér fennmaradó egyharmada. Természetesen ez is teljesen egyénfüggő: meg fogod szokni a saját ciklusodat, és hamar kitapasztalod majd, mikor melyik tampont kell használnod.
 

  

A menzeszem egész életemben ugyanolyan marad?

A menzeszed nem marad mindig ugyanolyan, idővel megváltozhat. A nők többségénél életük során (akár többször is) megváltozik a menstruáció időtartama, erőssége és lefolyása – a havi ciklus kezdetben és a változókor felé közeledve kevésbé rendszeres. A fogamzásgátló tablettáktól a vérzés a megszokottnál gyengébb lehet, és a ciklus sokkal pontosabbá válhat. Sok fiatal anyuka tapasztalja, hogy gyermeke születése után erősebb lesz a havivérzése. Ezért a különböző méretű és nedvszívó képességű tamponok között mindenki megtalálhatja a legmegfelelőbbet. Erősebb vérzés esetén a védőszárnyakkal ellátott tamponok extra védelmet nyújtanak. Így tehát biztos lehetsz benne, hogy mindig megtalálod a számodra megfelelő tampont. Ebből a részből megtudhatod, hogy melyik tampon ajánlott azoknak, akiknek csak nemrég jött meg az első havivérzésük.