Mi történik a testemben?

Készülj fel a felnőtté válásra!

Tested látható változásaira már biztosan felfigyeltél. És ugye azt is észrevetted, hogy számtalan változás láthatatlan marad, pusztán azért, mert a testeden belül zajlik? Jó, ha tudod, hogy ezek összefüggenek egymással, és a hormonoknak nevezett anyagok hatására indulnak el.

Mégis miért történik mindez? Nos, mivel nemi szerveid már évekkel korábban elkezdenek felkészülni arra, hogy később éretté váljanak a szexuális életre és a szaporodásra. A felkészülés eredménye az első menstruációd, ami azt jelenti, hogy termékeny vagy! Az első menstruációdtól kezdve elméletileg bármikor teherbe eshetsz... Tartsd ezt észben, amikor az első szexuális aktusra készülsz, és ne feledkezz el a fogamzásgátlásról!

Az alábbi animációból megtudhatod, hogyan is történik mindez. Megnézem!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hallottál már a szűzhártyáról? A szűzhártya egy vékony membrán, amely a hüvely belsejét védi. Pubertáskorban puhává és rugalmassá válik. Hosszú éveken keresztül úgy tartották, hogy a sértetlen szűzhártya a szüzesség jele, míg a „sérült” szűzhártya a szüzesség elvesztésének bizonyítéka. Ma már tudjuk, hogy ez tévedés! A szűzhártyán általában van egy nyílás, még azoknál a lányoknál is, akik sosem éltek nemi életet. A nyílás arra való, hogy átengedje a menstruációs folyadékot. Pubertáskorban a hormonok (ösztrogének) hatására a szűzhártya egyre rugalmasabbá válik. Ennek köszönhető, hogy a tampont könnyedén, a szűzhártya megsértése nélkül tudod felhelyezni.

Az animációs film lejátszásakor időnként egy-egy bekeretezett szöveg jelenik meg, amely további információt ad a nemi szervekről.