Milyen változások zajlanak a testemben?

Mindez teljesen normális! Nem kell szégyenkezned.

Nagyobb mell, szélesebb csípő, szeméremszőrzet, pattanások... Ha feszélyeznek a változások, gondolj arra, hogy ezeken mindenki keresztülmegy. Még a fiúk is, bár náluk máshogy zajlik mindez. Tudnod kell, hogy mindez teljesen normális, és előbb-utóbb, általában 9 éves kortól kezdődően minden lány megtapasztalja: ez a felnőtté válás természetes folyamata, szóval semmi okod a szégyenkezésre!
 

De térjünk végre a lényegre!

Milyen testi változásokat tapasztaltál már magadon? Hirtelen megnyúltál? Elindult a szőrnövekedés az intim testtájékaidon, a hónaljadon és a lábadon? Elkezdett nőni a melled? Időnként fehér foltot találsz a bugyidon? Aggodalomra semmi ok! Erről szól a pubertáskor – ezek a változások hozzátartoznak a nővé válás folyamatához!

Nézd meg az animációt, ami arról szól, hogyan változik a tested pubertáskorban. A betűkre kattintva egyenesen a téged érdeklő témakörre ugorhatsz.

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Nem vagyunk egyformák

Egyedi és megismételhetetlen vagy! A pubertáskori változások mindenkinél máskor zajlanak le. Van, akinek a teste már nyolcéves korában változásnak indul, és van, akinek csak a 12. szülinapja után. Ne aggódj amiatt, hogy néhány barátnőd korábban, esetleg később kezd el fejlődni! Nem vagyunk egyformák! Ők is minden bizonnyal ugyanúgy éreznek, mint te.

Az alábbi illusztráció bemutatja, mi történik a lányok testében pubertáskorban. Figyeld meg, hogy az első menstruáció a pubertás viszonylag késői szakaszában jelentkezik. A szeméremszőrzet és a mell rendszerint még a menzesz megjelenése előtt nőni kezd, megjelenik a fehér folyás, és a testmagasság ugrásszerűen megnő. Testünk fejlődése 17 éves kor körül lezárul, de ne feledd: mindenki másképp fejlődik és válik nővé! Ez így van jól, hiszen nem vagyunk egyformák.

Minden, amit tudnod kell a mellméretről

Nem vagyunk egyformák, és ez így van jól! Ne aggódj, a mell mérete és alakja nem befolyásolja a „működését”. A mellméret eltérései például nem feltétlenül okoznak különbséget az anyatej mennyiségében és a szoptatás minőségében.

Előfordulhat, hogy az egyik mell gyorsabban nő a másiknál. Aggodalomra semmi ok! A növekedés során többnyire kiegyenlítődik a különbség, bár az sem számít szokatlannak, ha a két mell között észrevehető eltérés van. Ne ess kétségbe emiatt!