Mi az a fehér folyás?

A fehérneműdön észlelt fehér folt normális és természetes jelenség: annak a jele, hogy hamarosan megjön az első havivérzésed. Tudj meg többet
 

Elárulunk egy titkot!A lányok szinte mindent megbeszélnek egymással, ám bizonyos témákat illetően szégyenlősek, és nem szívesen hozakodnak elő velük. Jó példa erre a fehér folyás. Ez egy abszolút normális jelenség: minden lány megtapasztalja, mielőtt megjönne az első havivérzése. Ismerd meg inkább, mi ez.
 

Hogy néz ki?Észrevettél már fehér foltokat a bugyidon? Ez a fehér folyás nyoma. A folyás maga pedig a hüvelyből távozó átlátszó, fehéres folyadék*. Aggodalomra semmi ok! Ez abszolút normális jelenség, együtt jár a pubertással. Van, akinél erőteljesebb, van, akinél kevésbé szembetűnő... Egyesek már kilencéves koruk körül megtapasztalják, másoknál később jelentkezik.

* Ha a hüvelyváladék zöldes-sárgás színű lesz, megváltozik a szaga, vagy irritálja a bőrödet, mindenképp fordulj orvoshoz!
 

Miért jelenik meg a folyás?A folyás a pubertáskor jele. A tested így jelzi neked, hogy a nemi szerveid kezdenek aktívvá válni. Nekünk, lányoknak ez azért fontos, mert ez jelzi, hogy nemsokára megjön az első menzeszünk. A fehér folyás megjelenése után rendszerint úgy egy évvel jelentkezik az első havivérzés... Vagyis rengeteg időd van felkészülni a nagy eseményre! Jó, mi?
 

Meg fog látszani?A fehér folyás néha erősebb, néha gyengébb. Ez teljesen normális jelenség, és mindenkinél másképp zajlik. Időnként olyan kevés, hogy alig lehet észrevenni, máskor egészen átnedvesedik tőle a fehérneműd. Nyugi – erről senkinek nem kell tudnia! Van megoldás! Használj tisztasági betétet (próbáld ki például a Carefree tisztaság betétet): felszívja a nedvességet, és szuperül megvédi a fehérneműdet, így minden nap magabiztosnak és frissnek érezheted magad!
 

A felnőtt nőknél is előfordul, vagy csak tiniknél?

A fehér folyás a felnőtt korban is megmarad. Két havi ciklus között jelentkezik: van, hogy erősebb, és van, hogy gyengébb. Attól függ, hogy a havi ciklusod melyik fázisában vagy éppen. Két havivérzés között, peteérés környékén (amikor a petesejt elindul a méh felé, és készen áll a megtermékenyítésre) a fehér folyás rendszerint bőségesebb és áttetszőbb, mint máskor. Itt még több információt találsz a havi ciklusról.