Az első menzeszem

Milyen lesz? Honnan tudhatod, hogy mikor jön meg? Tartanod kell valamitől? Már nagyon szeretnél választ kapni a menzesszel kapcsolatos kérdéseidre? Jó helyen jársz!
 

„Végre eljött a nagy nap!”

Nehéz leírni, milyen az első menzesz, nem igaz? Bizonyára nagyon furcsa és új dolog, de légy büszke rá: most már igazi nő vagy! Amikor először jön meg a menzeszed, egyszerre ezernyi érzés és gondolat kavaroghat benned. Ebben nincs semmi rossz – elvégre ez egy igazán különleges nap az életedben! Lehet, hogy ilyen gondolatok cikáznak az agyadban: „Hogy fogom ezt megszokni?” Nyugi! Sokkal könnyebben, mint gondolnád. Nemsokára szinte észre sem veszed, hogy éppen zajlik, és a napi tevékenységben sem fog akadályozni!
 


 

„Mikorra várható az első menzeszem?”

Nincs „megfelelő életkor” az első menzesz megjelenésére. A lányok többségénél 12–13 éves korban jön meg az első vérzés, ám van, akinél 10, másoknál 15 éves korban jelentkezik. És képzeld, ez mind teljesen normális! Akkor fog megjönni az első menzeszed, amikor a nemi szerveid már elég fejlettek, és a szervezeted elegendő mennyiségű nemi hormont termel. Amikor ez megtörténik, onnantól kezdve a petefészkeidben körülbelül négyhetente megérik egy petesejt. Ide kattintva többet megtudhatsz a peteérésről.
 

„Honnan tudhatom, hogy nemsokára meg fog jönni az első menzeszem?”

Az első vérzés a fehér folyás  megjelenésétől számítva átlagosan egy évvel később várható. A lányok többsége hirtelen megnyúlik, a mellük gömbölyödni kezd, a derekuk és csípőjük elkülönül. Meglátod, a te alakod is sokkal nőiesebbé válik!

Lehet, hogy amiatt aggódsz, hogy az első havivérzésed a lehető legrosszabbkor jön meg. Ha felkészülten szeretnéd várni ezt a pillanatot, használhatsz tisztasági betétet (próbáld ki például a Carefree tisztasági betétet) így nagyobb biztonságban érezheted magad.

Az első menzesz kezdetekor elképzelhető, hogy világosbarna foltot, esetleg néhány csepp vért fogsz felfedezni a bugyidon. Az is megeshet, hogy nagyobb mennyiségű vér távozik a hüvelyedből. Gond egy szál se! Mindez teljesen normális!

És azt tudtad...?

A menstruáció alatt vagy akár már pár nappal előtte is levertek vagy hiperérzékenyek lehetünk. Van, akinek fáj az alhasa vagy a háta, esetleg erősen ingadozik a hangulata – kinél erősebbek, kinél enyhébbek ezek a tünetek. Gond egy szál se: mindez elmúlik majd! Van, aki olyan szerencsés, hogy semmilyen kísérőtünetet nem tapasztal! Nagyon megviselnek ezek a napok? Adunk néhány tippet, hogyan enyhítsd a kínzó tüneteket! Ide kattintva többet megtudhatsz a tünetek enyhítéséről!

A havi vérzés nem jelentkezik minden hónapban, különösen eleinte. Gyakran több év is eltelik, mire a hormonális egyensúly beáll, és a menstruációs ciklusod rendszeressé válik. Ezért lehet hasznos a naptár használata!